Pielea de gaina (goosepimples)

Poate ai observat ca atunci cand iti este frig, sau frica de ceva, sau cand vezi ceva uimitor ti se ingroasa pielea si apar buburuze mici pe brate sau pe picioare de obicei.

piele_de_gaina1    piele-de-gaina2   piele-de-gaina3

Ceea ce oamenii numesc “piele de gaina” de fapt este un raspuns fiziologic temporar in care muschii micuti atasati de fiecare fir de par fac posibila aparitia unor depresiuni superficiale in jurul parului. Asta cauzeaza ca pielea din jurul fiecarui fir de par sa se evidentieze, astfel aratand ca o piele de gaina, de aici si numele “piele de gaina”.

Efectul pielii de gaina se manifesta atunci cand iti este frica de ceva sau cand iti este frig, sau cand auzi o melodie, sau cand vezi ceva induiosator, sau cand esti atins/a in zone sensibile, sau mai pe scurt atunci cand ceva ti se pare incredibil. E un fenomen pe care pur si simplu nu il putem controla pentru ca nu ne este nefolositor.

Pielea de gaina este ceva ce noi oamenii am dobandit pe parcursul evolutiei. Animalele folosesc acest aspect pentru a se proteja atunci cand se simt amenintate sau atunci cand o pasare zboara pentru a-si proteja corpul de curentii de aer.

matoc infoiat(pisica cand se simte amenintata se infoaie petnru a parea mai mare si mai feroce pentru adversar)

Raspunsul fiziologic al pielii de gaina este cauzat de eliberarea corpului tau de andrenalina. Adrenalina este un hormon controlat de glandele andrenale, care se afla deasupra rinichilor. In afara de a cauza “piele de gaina”, adrenalina de asemenea poate cauza transpiratia ochilor sau a palmelor sau tremuratul mainilor. Adrenalina creste presiunea sangelui si mareste bataile inimii si mai e si in spatele “fluturilor” din stomac.

Advertisements
This entry was posted in Timp liber, Utile and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s